אדריכלות נוף, נגישות, הצללות, מתקני משחקים

דליה וולקוף   

אדריכלית ומורשת נגישות

לימודי אדריכלות באוניברסיטה הלאומית של קורדובה, ארגנטינה

מורשה לנגישות מתו"ס (מבנים, תשתיות וסביבה) משנת 2004

מורשה לנגישות השירות משנת 2012

מנהלת מחלקת תכנון ויועצת נגישות בעיריית מעלה אדומים

כיום מנהלת משרד עצמאי כמורשת נגישות

המרחב הציבורי בראי הנגישות:

בשנים האחרונות הולכת וגדלה המודעות לבעלי מוגבלויות שונות בחברה הישראלית ובעולם, ובשנת 1998 אף חוקק בישראל חוק השוויון לאנשים עם מוגבלות.

לכל אדם יש הזכות לחיות בכבוד ובשוויון, ולהגיע בעצמו ככל הניתן לכל מקום בנוחות ועצמאות, ולנו כחברה יש את הזכות המוסרית וכן את החובה החוקית לדאוג להשתלבותם של בעלי המוגבלויות במרחב הכללי ובחיים הציבוריים.

על פי נתונים המתפרסמים באתר עמותת נגישות ישראל, לכ- 10% מהאוכלוסייה נושא ההנגשה הנו קריטי בשל מוגבלות פיזית, חושית (לקות ראייה ושמיעה), לקות נפשית ושכלית.
ביניהם בעלי מוגבלויות שנולדו כך או שנפגעו במהלך החיים בנסיבות שונות כגון מחלות, אירועים בצבא ,פיגועים, תאונות שונות וכן בגילאי השיבה.

פרק הנגישות בחוק השוויון מגדיר נגישות כך: "אפשרות הגעה למקום, תנועה והתמצאות בו, שימוש והנאה משירות, קבלת מידע הניתן או מופק במסגרת מקום או שירות או בקשר אליהם, שימוש במתקניהם והשתתפות בתוכנית ובפעילויות המתקיימות בהם, והכול באופן שוויוני, מכובד, עצמאי ובטיחותי".

אנו במתקני פסגות, כחברה שכל עניינה חוויה, פנאי ופעילות חברתית במרחב הציבורי, בחרנו לשים דגש על נושא הנגישות ולהנגיש את מוצרינו ואת הפארקים שאנו מקימים ככל שניתן כך שיכלילו את כל האוכלוסייה.

ביקשנו מהאדריכלית ויועצת הנגישות דליה וולקוף לתת מידע וטיפים בנושא הנגישות לרשויות ואדריכלים המתכננים שצ"פים בישראל:

קיימת היום מגמה עולמית להנגשת המרחב הציבורי. עבור איזה צרכים מרכזיים נדרש תקן הנגישות בשצ"פים? לגן המשחקים ישנה חשיבות רבה ככור היתוך חברתי, וכמקום המאפשר חוויה, יצירתיות ואתגרים פיסיים. עבור ילדים והורים עם מוגבלות, אתר משחקים נגיש יהיה אמצעי נפלא להשתלבות בחברת הילדים האחרים ולהעלאת הדימוי והביטחון העצמי. בנוסף ישנה חשיבות רבה לאתר הנגיש גם לעצם דימויו של הורה או המלווה עם מוגבלות בעיני ילדו, כמי שמסוגל להעניק ביטחון והגנה ולהשתתף בחוויית המשחק, בדומה להורים ומלווים אחרים.

כיצד ניגשים לתכנן שצ"פ בהיבט הנגישות? מטרת עקרונות התכנון היא לאפשר לאדם עם מוגבלות מכל סוג המבקר במקום ציבורי, לחוות חוויה דומה בטיבה ובאיכותה לזו של מבקר שאינו אדם עם מוגבלות. כלומר, נגישות לאדם עם מוגבלות תהיה חלק בלתי נפרד מהנגישות של כלל הציבור. לאדם עם מוגבלות תהיה נגישות רציפה לשצ"פ מהמדרכה, מהחניה, מתחנת הסעה, משביל ציבורי ומהכניסה העיקרית לכל מקום בשצ"פ שיש בו מרכזי עניין וגישה לציבור.

מהם התקנים המרכזיים בנושא הנגישות כיום? בשנת 1998 חוקק חוק שוויון לאנשים עם מוגבלות. תיקון מספר 2 לחוק השוויון משנת 2005 קבע את החובה להנגיש כל מקום ציבורי וכל שירות ציבורי עבור אנשים עם מוגבלות. בשנים אחרונות נכנסו לתוקף תקנות ותקנים שקובעים את הסדרי הנגישות הנדרשים בכל מקרה ומקום. בין אלו, תקנות הנגישות לאתר (פארקים וגנים לאומיים) ותקנות הנגישות למקום ציבורי שאינו בניין.

מהו תקן ישראלי ת"י 1498 חלק 8? תקן ישראלי ת"י 1498 חלק 8 קובע דרישות נגישות כלליות לאתרי משחקים, שנועדו לאפשר לילד בעל מוגבלות או למלווה שלו נגישות רציפה עד לפתחי מתקני משחקים שונים, ולעיתים אף נגישות במתקן עצמו. דרישות התקן נועדו לאפשר לילד עם מוגבלות יכולת הגעה לפארק המשחקים ולמתקניו השונים, ולא ליצור אתר משחקים שמיועד רק לבעלי מוגבלות. התקן מנסה למצוא את נקודת האיזון שבין שיתוף בעלי המוגבלויות ובין הרצון שלא להגביל את האתגר של שאר המבקרים באתר.

מהו הסטטוס של גנים שהוקמו בעבר ואינם נגישים? גני משחקים שהוקמו בעבר נדרשים לעבור  סקר נגישות (בדיקה בשטח) למצב הקיים, לקביעת הפעולות הנדרשות לביצוע כדי לאפשר נגישות מתאימה לתקנות. כך לדוגמא נבדקים המדרכות, מעברי חציה, שבילים, חניות, מדרגות, כבש, מעקות, ספסלים, שולחנות, ברזיות, תאורה, שילוט ועוד.

אילו דגשים היית מציבה עבור מתקנים נגישים? אני ממליצה שמתקנים נגישים ישולבו בין יתר המתקנים בגן באופן שילד עם מוגבלות המשתמש במתקן ישתלב בפעילות יחד עם ילדים ללא מוגבלות המשתמשים באותו מתקן, ולא ליצור מתקנים נבדלים המיועדים לבעלי מוגבלות בלבד בתוך גנים ציבוריים. בתכנון גן משחקים המיועד במיוחד לילדים עם מוגבלות נדרשת התייעצות במומחה מתאים לגבי בחירת המתקנים בהתאם לסוגי המוגבלות.

נשמח לקבל טיפ מניסיונך לרשויות המתכננות שצ"פ. הטיפ הכי חשוב שלי הוא לדאוג שהתכנון יעשה מלכתחילה לפי עקרונות הנגישות ובהתאם לתקנות ולתקנים, על מנת שהגן יוכל לקבל תקן ולהיות מאושר לשימוש להנאתם ובטיחותם של כלל ציבור המבקרים.